Archive for the ‘Internacionalització’ Category

Fronteres

dimecres, 4 de novembre del 2009

Hi ha la idea generalitzada que la internacionalització és cosa d’empreses grans. Pensem que el mercat local és més que suficient per al desenvolupament de la nostra petita empresa i esperem que, en correspondència, el nostre petit país ens protegeixi de la competència exterior.

Fa uns mesos vaig estar a Canet lo Roig, un poble a l’interior de la província de Castelló, i allà tenien un problema gros amb les oliveres. A Canet lo Roig l’economia sempre ha estat de subsistència. Són tan poc innovadors que encara tenen oliveres de l’època dels romans, 1000 anys enrere, i, encara més, de l’època dels fenicis, 2000 anys enrere. Oliveres mil·lenàries que a banda de ser poc productives perquè són velles són d’una varietat poc productiva de mena.

La sort els va venir per l’interés ornamental d’aquestes oliveres mil·lenàries. En pagaven fins a 30.000 euros per un bon exemplar. La primera olivera els la va comprar el Vaticà, després van comprar-ne els jardins botànics i els particulars i finalment van aparèixer els ecologistes reclamant el manteniment del patrimoni cultural. Total, que ni olives ni euros ni res. El patrimoni cultural és de tots però els que havien de mantenir-lo eren els pagesos. Conflicte servit. Conflicte servit fins que algú va tenir la idea. Varen numerar les oliveres mil·lenàries i el poc oli que de cadascuna n’extreien el van embotellar en ampolles petites, flascons, amb l’etiqueta “Oli d’olivera mil·lenària” procedència garantida de l’olivera #325 i la foto de l’olivera. De cop i volta es van inventar un producte molt exclusiu, molt car i sense competència a mil anys vista que els snobs de Nova York i a Tokio consumeixen amb voracitat.

Quan vaig perdre el carregador de la bateria de la màquina de fotografiar, em van demanar 45 euros pel recanvi. El vaig trobar a Internet per 19, ports inclosos. Voleu conèixer la magnitud de la multinacional que hi havia al darrera?, doncs un xinés -ell sol- de Shangai que ven coses per ebay.com.

No és veritat que per a vendre a l’estranger s’hagi de ser una empresa gran i no és veritat que el nostre petit país ens pugui protegir i sinó que li preguntin a la botiga que va deixar de vendre’m el carregador. Les noves tecnologies ofereixen l’oportunitat de colonitzar nous mercats de forma barata i senzilla. Per a qui no tingui la imaginació dels de Canet, queda el recurs de copiar els de Shangai.

Conrad Rovira Pascual
Sistemes informàtics a16