Archive for the ‘Responsabilitat Social’ Category

Pobresa

divendres, 12 de desembre del 2014

mundialEn poc temps i en diferents actes, he pogut escoltar la reacció de tres doctors del món econòmic quan se’ls ha preguntat pel context actual i fins a quin punt ens estem sortint de la crisi.

Tot i que apunten en positiu i es mostren prudents, els seus parers tenen matisos prou dissemblants, cosa que no ens ve de nou quan es tracta dels profetes de la “ciència humil” -eufemisme que serveix de presentació per a l’economia acadèmica i que alhora suposa una paradoxa en relació amb l’economia real, en la què no hi té cabuda la modèstia.

La major coincidència, però, l’emmarco en el fet que tots tres prestigiosos professors han dedicat bona part de la seva resposta a parlar del fenomen creixent de la desigualtat, ominosament accentuada per la proppassada recessió. Sovint es parla que les anomenades classes mitjanes han pagat els plats trencats de la crisi; alhora, però, es vol ignorar el fet que d’altres s’han quedat sense el plat a taula.

Els mateixos tres tenors conflueixen en l’opinió que, per molt que els indicadors ens facin somriure, no es podrà dir que hem superat el declivi econòmic sinó solucionem el fenomen creixent de la pobresa i dels sense res. Una societat indolent amb les persones necessitades, iniqua i desdenyosa amb qui no té unes mínimes condicions de vida, és una societat malalta.

Ens hauríem de preguntar quan resoldrem la pobresa i no tant quan superarem la crisi. La segona equació no es pot desvincular de la primera. La resignació que han mostrat els uns i la displicència dels altres a l’hora d’abordar la maltempsada econòmica han de donar pas a una actuació efectiva i de resultats factuals -no només balsàmics- per fer front a un congost social cada dia més afonat pel rictus dels desesperats.

Ens hem afartat de parlar de la responsabilitat social, tant des de la política com des de l’empresa, amb més vocació que no pas amb intenció. És ara quan hauríem de passar a l’acció i empeltar en tots els discursos, però sobretot en totes les actuacions, els recursos necessaris per mitigar la inòpia d’un segment de la societat que, des de l’arrogància econòmica però també des de la “ciència humil”, hem de recuperar com a contribuent, com a igual.

Isidre Also
Associació d’Empresaris del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès, ADEG
@isidrealso

L’any del 25è aniversari

dilluns, 31 de desembre del 2012

Aquest meló que encetem conté un rosari de llavors, tantes com la cua d’un cometa d’òrbita incerta. Posem rumb a un any enigmàtic per a la majoria dels nostres negocis, com també de les nostres institucions; també per a l’ADEG.

Tot just ens endinsem en la celebració del 25è aniversari de l’Associació quan l’aigua de la peixera està més tèrbola que mai i els vidres són entelats d’una opacitat aspra, difícil d’entreveure la claror des de dins estant.

El context catatònic i l’anorèxia perseverada són una càrrega prou feixuga per tenyir-la d’entusiasme i fer veure que no passa res i que tot va bé. Tot i això, només tenim una opció: creure que tot anirà bé i que ens en sortirem, i que s’equivoquen tots aquells que prediuen els pitjors auguris, i que els economistes continuen sense encertar-ne ni una, i que els nostres polítics donen pals de cec, com gairebé sempre han fet.

Els homes i les dones que tenim a veure amb l’ADEG ens hem de convidar a celebrar el 25è aniversari de l’entitat de la millor manera, amb l’entusiasme renovat, potser sense recursos però amb la il·lusió d’haver assolit una fita prou rellevant. Aquesta institució és tot un referent per a l’empresariat del Penedès i el Garraf i ho ha de continuar sent.

Moltes felicitats, ADEG!

Isidre Also Torrents
Secretari general