El Secret

Ara que ja sabíem fer de paletes, ara resulta que hem de d’innovar, investigar i descobrir coses que ningú no sabia abans. Uffff.. això ha de ser difícil.

Francament, no sé per on començar. De biotecnologia no en se res i la meva dona es nega a que faci experiments de fusió nuclear a casa.

No se si seré capaç d’inventar res. Ja ho sé que no m’ho demanen a mi concretament però si pensem que els que han d’innovar són els altres anem malament. A mi em van ensenyar que el “que inventen ellos” era un defecte dels espanyols contra el que nosaltres estàvem vacunats i, ingenu com sóc, m’ho vaig creure. Continuo sense saber que fer…… Resar no val, oi?

Les plantes creixen en funció de processos naturals majúsculs però oi que els pagesos adoben la terra? I com s’adoba el terreny de la innovació? Sabem que calen diners però, amb pena, reconec que no en tinc. Sabem també que la ciència i la tecnologia es desenvolupen millor on el treball és més valorat que el privilegi. Sabem que la competència estimula més que el monopoli. Sabem que el contrast de criteris és mes fructífer que el dogma i sabem que el risc fa espavilar més que no pas la seguretat. Per aquí ja se’m acut alguna cosa però són mals temps per a la revolució.

Baixant a la realitat, i mentre ens preguntem quin és el secret per què un equip de futbol sigui el centre del món, podríem començar, per exemple, fent que els programes de dibuixos animats infantils de la tele fossin en anglès amb la intenció que la canalla ho tinguessin més fàcil per aprendre l’idioma. Les grans empreses dels “media”, com totes les grans empreses, estan mancades de voluntat i són inertes a la intel·ligència però les teles locals ho podrien fer. Deixo la proposta per si algú de la política ho vol recollir. No n’estic segur que funcionés però, com a mínim, se’n parlaria que ja és molt.

El secret és fer que la terra sigui fèrtil i aquí tothom hi té alguna cosa a fer. Després, amb sort, pot aparèixer una llavor que quan creixi es transformi en Google, Einstein o Messi, per que no.

Conrad Rovira
A16 Sistemes Informàtics

Tags: , , , , , , , , , ,

One Response to “El Secret”

  1. Raimon Ràfols escrigué:

    Pel que he anat podent seguir, últimament hi ha hagut prou enrenou per a que tradueixin més pel·lícules al català. Sembla que sinó tenim les últimes superproduccions de hollywood en català ens perilla la llengua. A veure, no em malinterpreteu, no estic en contra de les coses en català ni en contra de la llengua (més aviat al contrari), però en aquesta societat sembla que estem fent un crim contra la nostra cultura quan proposem deixar les pel·lícules en anglès i posar-hi subtítols en català. (El mateix seria aplicable a la resta del país i el castellà)

    L’altre dia em vaig trobar amb una situació similar però a la inversa, els meus companys de feina estaven indignats perquè últimament estan treient els dibuixos animats en anglès i els estan posant en holandès (actualment estic treballant a Holanda). És una generació de gent relativament jove, tot just acabada la carrera universitaria com a molt uns 5 anys i absolutament tots parlen un anglès més que envejable. Però el fet més remarcable és que no he tingut cap problema (amb algunes petites excepcions) per a fer les meves tasques quotidianes en anglès. Ja sigui anar a comprar als supermercats, ser atès en botigues… inclús gestionar els meus impostos i temes legals en l’administració pública.

    La veritat, no puc evitar pensar com seria la meva generació (i, de fet, on seriem) si haguessim vist els nostres dibuixos animats en anglès (amb subtítols en català) alhora que ens haguessin potenciat l’anglès a l’escola al mateix temps.

Leave a Reply