Francesc Escribano, periodista i executiu de televisió


Francesc Escribano Royo

• Data de naixement:
9 d'abril de 1958

• Lloc de naixement:
Vilanova i la Geltrú

• Professió:
Periodista

• Ocupació actual:
Director de Minoria Absoluta


La reunió d'escala amb el periodista Francesc Escribano tenia massa punts a l'ordre del dia. Aquesta vegada com la que més, el personatge tenia molts registres i l'horeta de sessió es va fer molt i molt curta.

Escribano, que avui dia fa més de directiu que no pas de periodista, en va dir moltes de bones. L'acta de la reunió recull moltes afirmacions que dibuixen el panorama periodístic actual. Segons ell, el periodisme digital no és rendible i el paper -el diari imprès- manté la capacitat d'influir; tot i això, la publicitat es concentra en els mitjans televisius; i tot i això, el canal internètic ha revolucionat el món de la televisió. Aquesta paradoxa circular troba tota mena d'escletxes en un moment com l'actual, quan la crisi ha retallat el mercat publicitari i quan les televisions privades no tenen altre remei que agrupar-se o fusionar-se.

Qui fou reporter, redactor de documentals, responsable de programació i director de TV3 diu sense embuts que "la informació per a ser lliure no hauria d'estar subvencionada", que "la televisió forma molt els valors de l'espectador" i que "la televisió hauria de ser més respectuosa amb la gent".

Preguntat pel fet que la televisió no contribueix al foment de l'esperit emprenedor, Escribano diu que certament potser ho hauria de fer però que "això no ven" i que per tant no interessa als programadors.

Quan es refereix al seu pas per la direcció general de la televisió pública catalana, Escribano afirma que "a TV3 se li demana tot" i que durant els cinc anys va patir moltes pressions fins que va veure el moment de deixar-ho.

Al final de la reunió es va parlar del diari Ara, de propera aparició i del qual n'és accionista la productora Minoria absoluta, dirigida pel mateix Francesc Escribano. Assumeix qué és una aventura majúscula, "com ho seria muntar un bingo a Canyelles" però que cal esperar "que tot i que la diana està molt lluny siguem capaços d'encertar el dard".

El periodista vilanoví encara va regalar un darrer pensament en relació amb els seus dos llibres, dedicats a la figura de Salvador Puig Antich i al bisbe Pere Casaldàliga; aquest darrer el personatge que més l'ha impressionat de tots els que ha pogut conèixer en la seva trajectòria professional.