Maria Rovira, la veïna més pagesa


Maria Rovira Duran

• Data de naixement:
2 de novembre de 1952

• Lloc de naixement:
La Fortesa (Piera)

• Professió:
Pagesa

• Ocupació actual:
Autònoma, titular d’una explotació agrària


Maria Rovira li agrada que li diguin "pagesa", més que no pas "empresària agrària". La comunitat de Veïns de l'ADEG ha donat la benvinguda a una pierenca que ha fet arrels a La Fortesa, l'empori de major significació agrícola de tota la marca penedesenca.

Poques vegades -no passa cada dia- un pot delectar-se en tertúlia distesa amb tota una Creu de Sant Jordi. Maria la va rebre, l'any 2005, i no li pesa gens. Du la insígnia com a cosida de la seva jaqueta, uns quatre dits més a munt del cor, tant a prop que es podria confondre amb els batecs. 

Sindicalista del camp -sentida i admirada militant d'Unió de Pagesos-  Maria és una mena de revolucionària assossegada, serena, dialogant; i alhora de petjada ubiqüitària. Tant la pots trobar xerrant entre els seus presseguers i amb la seva gent com esmunyint-se, tota complaent, entre els marxants del MercaBarna; però sempre li queda temps per a l'entesa, per seure i resoldre, per escoltar i aprendre.  

Li hem sentit fer apologia de la formació i de la necessitat perenne de posar-se al dia. Li hem intuït el talent i la gosadia de no arronsar-se mai ni resignar-se a res. S'ha confessat no tant com una tastaolletes sinó com una inconformista que s'avorreix quan ha de fer el mateix del dia abans. I és que tots els dies són diferents. I ella també ho és.